СОМБОР ПРЕДСТАВОМ „КРОЗ ЖИВОТ СА ВЕЉОМ“ ОБЕЛЕЖИО „ДАНЕ СРПСКЕ У СРБИЈИ“

Поводом обележавања 12. по реду традиционалне манифестације „Дани Српске у Србији“, градоначелник Града Сомбора, Антонио Ратковић, заједно са сарадницима, уприличио је пријем за представнике Републике Српске, помоћницу министра за културу у Влади Републике Српске, Тању Ђаковић, начелницу Одељења за савремено стваралаштво и креативну индустрију у Министарству просвете и културе, Данијелу Павловић и саветника за развој и унапређење сарадње у просвети, култури, уметности и спорту из Представништва Републике Српске у Србији, Борислава Максимовића. 

Током састанка, разговарало се о јединству народа и заједничкој култури и традицији, као и о могућностима проширења сарадње Републике Српске и Града Сомбора, а градоначелник Ратковић је том приликом истакао да му је задовољство што је Сомбор један од дванаест градова у којима се одржава ова манифестација.

„Град Сомбор има циљ да у наредном периоду потпише два споразума о братимљењу, два споразума о сарадњи са Требињем и са Источним Сарајевом. Оно што је веома битно за нас је да сарађују градови, пре свега у области јавне управе, јер много тога једни од других можемо да научимо, да примере добре праксе свако у свом граду или својој општини примени и то је нешто што нема цену“, рекао је градоначелник Ратковић.

Помоћница министра за културу у Влади Републике Српске, Тања Ђаковић, изјавила је да се ова манифестација представља грађанима Србије са циљем да се прикажу културни, туристички, привредни, природни и остали потенцијали Републике Српске.

„Ова манифестација је резултат једне природне тежње за земљом подршком, за јачањем заједништва и нашег заједничког и културног идентитета. Управо из тог разлога, Председништво Републике Српске у Србији је покренуло једну такву манифестацију, која из године у годину, добија на вишем значају и укључује још градова у Републици Србији, где представљамо све оно што чини наш културни и национални идентитет у Републици Српској, али и у Републици Србији“, изјавила је Тања Ђаковић.

Након пријема, представници Града Сомбора и Републике Српске посетили су Педагошки факултет и спомен собу факултета, погледали постојећу изложбу у Галерији „Милан Коњовић“ и присуствовали представи „Кроз живот са Вељом“, у режији Слободана Перишића, Градског позоришта „Јазавац“, Бања Лука и Градског позоришта Градишка у Народном позоришту у Сомбору.

„Дани Српске у Србији“ одржавају се дванаесту годину за редом, са идејом да се у Србији на јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали. Уметници и ствараоци из различитих сфера деловања, туристичка понуда, привредни потенцијали, наука и култура Републике Српске током 6 дана, колико траје манифестација, промовишу се у бројним градовима у Србији, међу којима је и град Сомбор.

Пријему делегације Републике Српске, присустовали су и заменик градоначелника Милан Стакић, председник Скупштине града Сомбора Владислав Живановић, градски већници Јасмина Илић, Тамаш Канижаи, Огњен Андринчин, помоћник градоначелника Урош Бузаџић, Бранислав Сворцан испред Одељења за привреду, туризам и ЛЕР и Мирослав Лазендић, заменик председника Савета крајишких удружења.