ПРЕДСЕДНИЦА ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ МАЈА ГОЈКОВИЋ ПРИЛИКОМ ОБИЛАСКА ПРЕВОДНИЦЕ У БЕЗДАНУ: НЕЋЕ БИТИ ПОТРЕБЕ ЗА УВОЂЕЊЕМ ВАНРЕДНЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић, посетила је данас Сомбор и заједно са градоначелником Антониом Ратковићем и сарадницима, директором ЈВП „Воде Војводине“, Срђаном Кружевићем и в.д. директора ВДП ДТД „Северна Бачка“, Александром Ђуричковићем, обишла преводницу у Бездану, поводом надолазећег воденог таласа.

Том приликом, председница Покрајинске владе Маја Гојковић, изјавила је да је важно што су и покрајински и републички Штаб одржали ванредне седнице пре него што се опасност од поплава приближила нашој земљи и да је стање на терену такво да даје сигнале да смо избегли највећу опасност.

„Успели смо превентивно да реагујемо и „Воде Војводине“ и локалне самоуправе и МУП, односно сви који су укључени у овај процес реагују на време, тако да можемо помало и да одахнемо. Пик воденог таласа се очекује уторак на среду. На терену видимо да нећемо имати ванредне одбране од поплава, али бићемо и даље опрезни и спремни са људством и опремом“, рекла је Маја Гојковић.

Градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, рекао је да су све службе укључене у праћење стања на терену, да се прате упутства надлежних из ЈВП „Воде Војводине“, те да локална самоуправа стоји на располагању за сваку врсту помоћи људима који имају имовину у небрањеном подручју.

„Данашњи водостај је +652 центиметра и оно што је битно, неће прелазити ванредну одбрану од поплава. Оно што је јако битно је да пратимо упутства надлежних, пре свега из „Воде Војводине“, како да се понашамо и да сви будемо спремни. По прогнозама, нећемо морати да проглашавамо ванредну одбрану од поплава, али свакако да сви ми треба да будемо спремни и драго ми је што смо испред Штаба за ванредне ситуације града Сомбора обезбедили сву неопходну механизацију како би помогли када затреба, као и људство где се преко 100 људи пријавило за цивилну заштиту. Сви људи из Штаба су обишли викенд насеља и људе који се ту налазе, како би им помогли и били на располагању“, рекао је градоначелник Ратковић. 

Директор ЈВП „Воде Војводине“, Срђан Кружевић, рекао је да се очекује додатних 15 центиметара водостаја након чега ће наступити стагнација.

„Дунав ће се излити у појединим насељима која су бесправно грађена, ван зоне одбрамбене линије од поплава, али ЈВП „Воде Војводине“, као друштвено одговорно предузеће, биће у контакту са локалним самоуправама како би се помогло тим људима“, изјавио је Кружевић.

Штаб за ванредне ситуације града Сомбора наставља активно да прати ситуацију, а стручне службе обилазе терен и надзиру све евентуалне промене.