УПРИЛИЧЕН ПРИЈЕМ ЗА НЕМАЊУ МАЈСКОГ, ОСВАЈАЧА СРЕБРНЕ МЕДАЉЕ НА СВЕТСКОЈ ОЛИМПИЈАДИ ИЗ ИНФОРМАТИКЕ И БРОНЗАНЕ МЕДАЉЕ НА МЕЂУНАРОДНОЈ ОЛИМПИЈАДИ ИЗ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ

Градоначелник Града Сомбора, Антонио Ратковић, заменик градоначелника Милан Стакић, чланица Градског већа за област културе и образовања, Јасмина Илић и начелник Одељења за образовање, Горан Тодорић, данас су уприличили свечани пријем за Немању Мајског, доскорашњег ученика Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор, који је остварио изванредне успехе на међународним такмичењима.

Мајски је на недавно одржаној Светској олимпијади из информатике освојио друго место и сребрну медаљу. Такмичење је одржано у Александрији у Египту, а учешће је узело око 350 младих програмера из целог света. Убрзо после завршетка овог такмичења, Мајски је остварио још један изванредан успех, освојивши бронзану медаљу на Међународној олимпијади из вештачке интелигенције која се одржала у Ријаду, у Саудијској Арабији, где је у конкуренцији од 90 такмичара из 25 земаља, Немања показао завидно знање и тиме донео себи, али и Србији, велики успех и заслужену медаљу.

Том приликом, градоначелник Ратковић је честитао Мајском на оствареним успесима, како ове, тако и претходних година, те му пожелео пуно среће и успеха у даљем школовању.

„Један од највећих успеха сомборског школства је свакако резултат Немање Мајског. Ово није први успех нашег драгог суграђанина Немање. Мислим да када смо отворили рачунарски смер, да смо урадили један добар потез за град Сомбор, а управо резултати наших ђака и успеси Немање говоре о томе да смо радили добро и да нас и у будућности очекује још много добрих резултата наших ђака. Поносни смо што у граду Сомбору имамо овакве ђаке, овако дивну децу и пожелео би Немањи много успеха у даљем школовању на студијама. Оно на шта смо изузетно поносни јесте да Немања увек помиње свој град из ког долази и своју школу и верујемо да ће у годинама које долазе значајно помоћи нашем граду, пре свега у развијању ИТ сектора“, рекао је градоначелник Ратковић.

Поред наведених успеха, у претходној години, Немања Мајски се истакао на бројним такмичењима из области информатике и програмирања, математике и физике. Добитник је многобројних признања као што су Светосавска награда Министарства просвете и покрајинског признања „Таленти“. Својим знањем и успехом, Немања је показао да је један од најбољих ђака у историји који су похађали сомборску Гимназију, а верујемо да ће титулу најбољег носити и у наставку свог школовања.

Свечаном пријему су присуствовали и родитељи Немање Мајског, Владимир и Виолета Мајски, директор Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор, Душан Мишковић и ментор и професор програмирања, Душко Обрадовић.