ГРАДОНАЧЕЛНИК РАТКОВИЋ ОБИШАО ЗАВРШНЕ РАДОВЕ НА УРЕЂЕЊУ АМБУЛАНТИ ДОМА ЗДРАВЉА „ДР ЂОРЂЕ ЛАЗИЋ“ У КЉАЈИЋЕВУ, КОЛУТУ И БАЧКОМ БРЕГУ

Градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић, заменик градоначелника Милан Стакић и помоћница градоначелника Јована Миљевић, обишли су данас амбуланте Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ у Кљајићеву, Колуту и Бачком Брегу, где су у присуству директорице Дома здравља и народне посланице, др Емеше Ури и сарадника, те представника месних заједница, разговарали о радовима, али и даљим плановима за уређење и опремање амбуланти у насељеним местима.

Том приликом, градоначелник Ратковић је изјавио да је циљ локалне самоуправе да поред санације и адаптације сеоских амбуланти, задрже лекаре на селима, али и да им обезбеде боље и квалитетније услове рада, како би били што доступнији нашим суграђанима.

„Од 2022. године, кренули смо са адаптацијом сеоских амбуланти. Град Сомбор за Дом здравља издваја око 30 милиона динара, конкретно, у овој години смо за адаптацију сеоских амбуланти издвојили 14 милиона динара и драго ми је што данас заједно са директорицом Дома здравља и са својим замеником имамо прилику да обиђемо завршене радове у Колуту и Бачком Брегу, а завршавају се радови на фасади у Кљајићеву. Када смо започињали овај пројекат адаптације сеоских амбуланти, био нам је циљ да сви здравствени радници и пацијенти имају боље и пријатније услове за лечење и рад, а на наше велико задовољство, у 2025. години завршићемо свих 15 насељених места. До краја године нас очекује и замена столарије у амбуланти у Бездану, као и велики радови на амбуланти у Стапару, а остаје нам Гаково и Растина. Оно што ће нам бити главни задатак наредних година је свакако проналазак решења како задржати лекаре на селима. Такође, поред свега овога, желимо да кренемо и са набавком возила за лекаре који раде на селима како би били што доступнији нашим суграђанима“, рекао је градоначелник Ратковић.

У амбуланти у Кљајићеву је постављена спољна изолација и окречена фасада са уличне и дворишне стране, док су на бочној страни радови на фасади у току. Поред тога, извршен је опшив крова и замењени олуци.

У амбуланти у Колуту је уграђена нова ПВЦ столарија, окречене су унутрашње просторије амбуланте и уређења фасада са дворишне стране. Такође, постављене су подне плочице у стоматолошкој ординацији, замењени су олуци и постављена је приступна рампа за инвалиде.

Када је реч о радовима на амбуланти у Бачком Брегу, замењена је комплетна електроинсталација, постављена нова ПВЦ столарија са спољне стране, а унутрашња офарбана, окречене су унутрашње просторије, постављене плочице око умиваоника и у тоалетима, те постављени нови умиваоници.

Приликом обиласка наведених амбуланти, др Емеше Ури се захвалила Граду Сомбору на подршци и додала да се добијеним средствима у значајнијој мери доприноси бољој здравственој заштити наших суграђана, али и квалитетнијем и лакшем раду здравствених радника.

„Дом здравља заједно са Градом Сомбором је кренуо у реконструкцију сеоских амбуланти. Ове године смо при крају радова и остале су нам две – три локације да завршимо. Ове године је издвојено 14 милиона динара за реконструкцију сеоских амбуланти и мислим да смо тиме допринели да и људи који живе на нашим селима имају сличне, исте или риближно исте услове у којима добијају здравствену заштиту као становници града Сомбора. Захвалила бих се Граду Сомбору на уважавању наших потреба издвајајући сваке године из буџета финансијска средства с којима можемо побољшати услове нашег рада, али и услове у којима ће нашим суграђанима бити пружена здравствена заштита“, рекла је др Емеше Ури.