ОБЕЛЕЖЕНЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ ЖЕТЕЛАЧКЕ СВЕЧАНОСТИ

У организацији УГ „Буњевачко коло“ и ХКУД „Владимир Назор“, данас је у Сомбору, предајом хлеба од новог жита градоначелнику Града Сомбора Антониу Ратковићу, обележена традиционална жетелачка свечаност Дужионица.

Након мисе у цркви Светог Тројства, на платоу испред Жупаније играло се бандашко коло у изведби овдашњих Буњеваца и Хрвата, након чега је грдоначелник Ратковић са сарадницима уприличио пријем у Скупштинској сали у згради Жупанинје.

Захваливши се организаторима ове значајне манифестације, Ратковић је истакао да ова манифестација негује добре и корисне ствари у нашој заједници, те да чува обичаје и традицију, како Буњеваца и Хрвата, тако и Сомбораца.

„Поштовани бандаши и бандашице, вредни жетеоци, драги наши гости и драги наши Сомборци, добро нам дошли. Традиција народа је богата и неисцрпна ризница коју је потребно неговати, обележавати, преносити са колена на колено, те изнова откривати, упознавати и тако сачувати непроцењиве вредности које чине лепоту духа једног народа. Управо Дужионица је једна од најстаријих и најзначајнијих традиција која се негује у нашем граду. Она има своју историју, богатство и религију, те предствља сву лепоту заједништва изниклог на тлу војвођанских поља. Веома сам поносан на све нас Сомборце што данас овом светковином славимо међусобно поштовање, разумевање и посебност. Славимо завршетак жетве, славимо плодност и њено обнављање, као сим бол цикличне природе живота. Знао је жетелац да мора подоста киснути и врућина подносити како би своју породицу хлебом, крухом или крувом нахранио. Како год га називали, он не представља само од новог жита замешан и испечен хлеб који сте нам данас донели, већ извор наде, поглед у боље сутра и благослов Граду Сомбору до нове жетве. Честитам вам успешно завршену овогодишњу жетву. Честитам вам Дужионицу“, рекао је градоначелник Антонио Ратковић у свом обраћању.

Уручењу хлеба умешаног од новог брашна присуствовали су Дејан Парчетић, државни секретар у Министарству информисања и телекомуникација и председник Удружења грађана „Буњевачко коло“, Лав Пајкић, државни секретар у Министарству културе, Сава Стамболић, саветник у Кабинету председника Владе Републике Србије Милоша Вучевића, Томица Вуковић, председник ХКУД „Владимир Назор“, Јасна Војнић, председница Хрватског националног већа, као и представник Хрватског конзулата у Републици Србији Здравко Винцељ.

Пријему учесника Дужионице присуствовали су и Јасмина Илић, чланица Градског већа за област културе и образовања и Силард Јанковић, помоћник градоначелника за област месне самоуправе.

Дужионица се приређује као захвалница природи и Богу за добар род, пре свега пшенице и за ову прилику се пече хлеб од новог жита.