ДАН ЛАЗЕ КОСТИЋА – ПОВЕЉА СЛОБОДАНУ ЗУБАНОВИЋУ

У организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ Сомбор и Удружења грађана „Раванградско пролеће“, у дворишту Дечијег одељења библиотеке, одржана је књижевна манифестација „Дан Лазе Костића“. Том приликом, додељено је књижевно  признање Песничке повеље „Венац Лазе Костића“, коју је добио истакнути српски песник и есејиста Слободан Зубановић.

Одлуку да Повељу за 2024. годину добије Слободан Зубановић једногласно је донео трочлани жири који је радио у саставу: Братислав Р. Милановић, прошлогодишњи добитник, Горан Малбаша, компаратиста и библиотекар, те Давид Дако Кецман, песник и књижевни критичар.

Слободан Зубановић је радио на пословима уредника за поезију, секретара и оперативног уредника листа „Књижевне новине“, био је главни и одговорни уредник часописа за поезију и теорију поезије „Поезија“ и главни и одговорни уредник „Књижевног магазина“. Приредио је више књига, а песме су му превођене на више од 12 светских језика. Добитник је бројних награда и признања, међу којима је и „Венац Лазе Костића“.

Манифестација се одржава под покровитељством Града Сомбора, а испред локалне самоуправе, догађају су присуствовали помоћник градоначелника за област културе и туризма Урош Бузаџић и Мирела Иванковић испред Одељења за друштвене делатности.