ГРАДСКО ВЕЋЕ: ПРИХВАЋЕН ПРЕДЛОГ ЗА РАСПОДЕЛУ СРЕДСТАВА ЗА ПЕТ ЈАВНИХ КОНКУРСА КОЈЕ ЈЕ РАСПИСАО ГРАД СОМБОР

Градско веће града Сомбора одржало је 213. седницу на чијем дневном реду се нашло 23 тачке.

Између осталог, утврђен је Предлог одлуке о доношењу измена и допуна плана детаљне регулације примарне градске саобраћајнице између Апатинског и Безданског пута у Сомбору. Поред тога, усвојен је и програм контроле квалитета ваздуха на територији града Сомбора у 2024. и 2025. години, који је претходно упућен на сагласност Министарства заштите животне средине. Контролом квалитета ваздуха добијаће се релевантни подаци за даљу заштиту здравља људи и унапређење животне средине, а податке о резултатима мониторинга, достављаће се Агенцији за заштиту животне средине.

Градски већници су прихватили Информацију о степену усклађености планираних и реализованих активности Јавно комуналних предузећа чији је оснивач Град Сомбор за период од 1. јануара до 31. марта 2024. године, и то за: ЈКП „Чистоћа“, ЈКП „Енергана“, ЈКП „Водоканал“, ЈКП „Паркинг сервис Сомбор“, ЈКП „Зеленило“, ЈКП „Простор“ Сомбор и ЈКП „Водовод“ Бездан.

На 213. седници, усвојени су предлози Комисије за спровођење Јавног конкурса за финансирање и суфинансирање пројеката и програма за пет јавних конкурса. Прихваћени су предлози Комисије за финансирање и суфинансирање програма и пројеката удружења која негују идентитет националних мањина – националних заједница на територији града Сомбора за 2024. годину, предлози Комисије за финансирање и суфинансирање пројеката и програма удружења из области социјалне и здравствене заштите у 2024. години, предлози Комисије за финансирање и суфинансирање пројеката, програма и манифестација у култури у 2024. години, предлози Комисије за расподелу средстава по Јавном конкурсу за очување културног наслеђа и развоја савременог начина интерпретације локалних обичаја и традиција у 2024. години и предлози Комисије за расподелу средстава по Јавном конкурсу за финансирање и суфинансирање програма и пројеката за реализацију локалног акционог плана за младе у 2024. години.

Градско веће града Сомбора, одобрило је Предлог за суфинансирање пројекта увођења грејања на гас у Основној школи „Алекса Шантић“ у Алекси Шантићу. У претходним годинама, школа је имала велике проблеме у вези загревања објекта школе због старих котлова на мазут, квалитета набављеног мазута и др, а после многих санација и поправки, донета је одлука да се изгради потпуно нови систем грејања који ће бити економичнији, квалитетнији и чистији за животну средину, те здравији за децу и ученике ове школе.

Такође, одобрена су и средства за суфинансирање пројекта „У бојама деце 4“, Удружења сомборских учитеља у износу од 250.000 динара, као подршка Града Сомбора развоју образовања.