МИНИСТАР НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ ПОСЕТИО СОМБОР

Министар културе Никола Селаковић, данас је посетио Сомбор где је у присуству градоначелника Града Сомбора Антониа Ратковића са срадницима и директора градских установа културе, обишао просторије Историјског архива Сомбор. Том приликом, министар је потписао уговоре о суфинансирању више пројеката који се тичу Историјског архива, Градског музеја, Галерије „Милан Коњовић“ и Народног позоришта.

У разговору са представницима локалне самоуправе и градских установа културе, министар Селаковић је изјавио да је Министарство културе подржало преко 80 пројеката којим су установе културе, али и различите врсте културних субјеката на територији града Сомбора конкурисале и добиле средства и додао да ће Министарство наставити да буде поуздан партнер и подршка.

„Част ми је и задовољство што сам данас у једном од најлепших градова у Србији, у граду Сомбору, а повод мог присуства овде јесте потписивање уговора са челницима, односно кључним људима установа културе у граду Сомбору за шта је Министарство културе Републике Србије кроз различите врсте конкурсних финансирања обезбедило око 20 милиона динара. Највећи део ових средстава припада Историјском архиву града Сомбора, који је кроз Конкурс „Градови у фокусу“ ове године обезбедио себи 12.700.000 динара за реконструкцију фасаде. Други по реду износ јесте 6.000.000 динара, који је обезбеђен Градском музеју у Сомбору, а данас смо преосталих 1.400.000 обезбедили за различите врсте активности и пројекте од стране Галерије „Милан Коњовић“, Градског музеја и Народног позоришта у Сомбору. Наше Министарство наставиће да буде добар ослонац и веран партнер Граду Сомбору и уверен сам да ћемо то пријатељство и сарадњу коју имамо са Градом Сомбором, још више обогатити и учврстити“, изјавио је министар Селаковић.

Директорица Историјског архива Сомбор Наташа Стојановић, захвалила се Министарству културе и додала да су поред реконструкције фасаде, у плану и други пројекти који ће допринети бољем и функционалнијем објекту архива.

„Желим да се захвалим Министарству културе на подршци и средствима које смо добили за реконструкцију фасаде. У последње две године, пуно се ради на улагању у нашу установу.  Јако смо улагали у унутрашњост архива, ове године уређујемо библиотеку за коју је Град Сомбор издвојио око 2 милиона динара и радимо пројекат изградње дворишних депоа који нам је тренутно највећи проблем“, изјавила је Стојановић.

По завршетку потписивања уговора, министар Селаковић је обишао просторије Историјског архива и погледао оригиналну Повељу града Сомбора, након чега му је уручена и захвалница за драгоцену подршку у раду архива, те за унапређење, развој и промовисање његове мисије прикупљања, чувања и описивања културно – историјског наслеђа града Сомбора и архивског подручја.