ПОЧЕО „КАРАВАН БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА“ У СОМБОРУ

На Тргу Светог Тројства у Сомбору, свечано је отворен „Караван безбедности саобраћаја“, пројекат од националног интереса, који за циљ има едукацију суграђана и повећање степена безбедности у саобраћају. Караван је званично отворио потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, у присуству домаћина манифестације, градоначелника Града Сомбора Антониа Ратковића са сарадницима, в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранка Стаматовића и генералног секретара Ауто – мото савеза Србије Милана Николића.

„Поштована децо, даме и господо, поштовани домаћини, учесници ове манифестације, задовољство ми је што данас овде у Сомбору почињемо један јако битан пројекат који има племенит и важан циљ, а то је унапређење безбедности саобраћаја на нашим путевима. Пројекат смо симболично назвали „Караван безбедности саобраћаја“, јер наша замисао јесте да заједно са нашим партнерима обиђемо читаву земљу и да у директном контакту са грађанима допринесемо унапређењу ставова о безбедном учешћу у саобраћају. Сваке године у нашој земљи око 500 особа гине у саобраћајним незгодама, а готово 20.000 буде повређено. За неког су ово само бројеви, али за хиљаде особа и њихових породица то су тренуци који заувек мењају животе. Нажалост, и поред катастрофалних последица саобраћајних незгода често смо као друштво склони да своју безбедност у саобраћају узимамо за загарантовану и често смо става да се то нама не може и неће десити. Напротив, за саобраћајну несрећу довољан је један тренутак непажње, ваше или непажње другог учесника у саобраћају. Не смемо заборавити да смо Стратегијом о безбедности саобраћаја поставили врло амбициозне циљеве које можемо остварити искључиво заједничким доприносом свих субјеката безбедности саобраћаја“, рекао је министар Ивица Дачић.

Караван ће трајати два дана, а поред Сомбора, одржаће се и у Бору, Крушевцу, Ваљеву, Новом Пазару и Пироту. Носилац пројекта „Караван безбедности саобраћаја“ је Министарство унутрађњих послова, а у реализацији пројеката учествују Град Сомбор, Агенција за безбедност саобраћаја, Ауто – мото савез Србије, Црвени крст Србије, Национална возачка академија „НАВАК“, Радио телевизија Србије и друге локалне самоуправе.

Тим поводом, присутне је поздравио и градоначелник Града Сомбора Антонио Ратковић који је навео да се сваке године одржава велики број активности како би се повећала безбедност свих учесника у саобраћају и да ће се с тим активностима наставити и у наредном периоду.

„Задовољство ми је што управо „Караван безбедности саобраћаја“ креће из нашег града и то је доказ да су препознате све активности нашег Града и локалног Савета за безбедност саобраћаја у претходном периоду. Данас сви заједно шаљемо прелепу слику из града Сомбора, а оно што је најбитније, када сви заједно прођемо кроз полигон и ове прелепе штандове, много тога ћемо научити како бисмо сви били безбеднији у саобраћају. Мени је припала велика част да од 2016. будем на челу локалног Савета за безбедност саобраћаја и драго ми је што сигурно 70 одсто активности управо су усмерене ка нашим најмлађим учесницима у саобраћају. При реализацији свих ових активности, од куповине ауто седишта, седишта за бицикле, опремања вртића са саобраћајним теписима и знаковима, овим прелепим прслуцима са којима сте данас овде дошли, па до уређења зона школа и свега другога, велику помоћ смо имали од Агенције за безбедност саобраћаја, а ту су и прелепе активности које настављамо да реализујемо и у наредном периоду. Хвала потпредседнику Владе Србије и министру унутрашњих послова Ивици Дачићу што је својим присуством увеличао „Караван безбедности саобраћаја“, хвала свима који су помогли да се овај караван данас овако добро организује и наравно, хвала драга децо, учитељице, васпитачи, што сте својим присуством сваки дан поуздан партнер Града Сомбора“, рекао је градоначелник Ратковић у свом обраћању.

У склопу дводневног програма, грађани ће моћи да погледају симулацију поступања хитних служби након саобраћајне незгоде, за матуранте је организовано едукативно предавање, а за најмлађе је припремљена радионица „Пажљивко“. Поред тога, приказана је и изложба са возилима која су учествовала у саобраћајним незгодама, а такође, представљена је опрема и рад МУП-а, Црвеног крста Сомбор, Савета за безбедност саобраћаја града Сомбора и Канцеларије за младе.