СОМБОР ДОМАЋИН КОНФЕРЕНЦИЈЕ „LIFE RESTORE FOR MDD“

У Великој сали зграде Жупаније, данас је отворена конференција поводом реализације пројекта под називом „LIFE restore for MDD“, који за циљ има уређење и очување резервата биосфере дуж река Муре, Драве и Дунава. Подручје које обухватају три реке простире се на пет држава (Аустрија, Словенија, Мађарска, Хрватска и Србија) и представља највеће заштићено речно подручје у Европи, а поред тога, представља међународни пример синергије заштите природе, климатске отпорности и одрживог развоја. Бројним гостима из Србије и иностранства се обратила и поздравила их заменица градоначелника Града Сомбора Љиљана Тица, која је учесницима пожелела продуктиван рад и да понесу лепе успомене из Сомбора.

„Задовољство ми је да имам прилику да вас све поздравим овде у Сомбору због неколико важних чињеница: прва је да се налазите у граду на чијој територији у насељеном месту Бездан највећа европска река Дунав улази у Србију. Друга чињеница је да је на територији нашег града тачно половина тока ове велике и моћне реке. Трећа и најважнија чињеница је та да наш град има срећу да га је природа обдарила таквим окружењем биљног и животињског света која с правом носи епитет европског Амазона и да се на територији Сомбора налази резерват природе „Бачко Подунавље“ који је од 2017. године по одлуци УНЕСКО-вог програма „Човек и природа“ сврстан на Светску листу резервата биосфере. Желим вам добар провод у Сомбору уз позив да будете најаутентичнији еколошки и туристички амбасадори Сомбора који ће пожелети да нас барем још једном посете“, изјавила је заменица Тица у свом обраћању присутнима.

Пројекат се у Србији спроводи на територији Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“ чији је управљач ЈП „Војводинашуме“, а циљ пројекта је побољшање станишта и прилагођавање режима подземних вода и водно – ваздушног режима земљишта потребама биљног и животињског света карактеристичног за ритове на подручју Моношторског рита.