УРУЧЕНИ УГОВОРИ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА ЗА ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊE ИНТЕРНО РАСЕЉЕНИХ ЛИЦА И ИЗБЕГЛИЦА

Члан Градског већа за област социјалне заштите Дарко Смиљанић, присуствовао је у Београду додели три врсте уговора о финансирању активности локалне самоуправе у циљу подршке интерно расељеним лицима и њиховог економског оснаживања који финансира Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије. Граду Сомбору је по овим уговорима додељено 4,8 милиона динара.

Први уговор подразумева сарадњу на реализацији помоћи избеглицама кроз доделу средстава за економско оснаживање  кроз набавку и прибављање мањих пољопривредних машина и опреме или основног стада за започињање пољопривредне делатности или алата и опреме за обављање занатских услуга. За ову намену уговором, је предвиђено 3,1 милион динара, а тим средствима ће бити пружена подршка  избеглицама који живе на територији Града Сомбора.

 Град Сомбор је по другом уговору који подразумева доделу средства за  набавку хране за најугроженије породице избеглица и интерно расељених лица добио 720.000 динара. Овом метром ће бити обухваћено око 120 породица које ће добити помоћ у виду прехрамбених намирница у вредности 6 хиљада динара.

Трећим уговором о сарадњи на реализацији помоћи интерно расељеним лицима док су у расељеништву кроз доделу помоћи за покретање, развој и унапређење доходовних активности Граду Сокмбору додељена су  средства у износу од 900.000 динара, а Град ће додатно учествовати са још 100.000 динара.

У Палати Србије је уручено 85 уговора за 55 јединица локалне самоуправе, а укупна средства издвојена за ову намену износе 161 милион динара.