ДОДЕЉЕНА ПРИЗНАЊА „АВРАМ МРАЗОВИЋ“ ПОВОДОМ ДАНА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

Поводом обележавања Дана просветних радника, Град Сомбор је данас у Великој сали Скупштине града Сомбора, приредио свечаност на којој су додељена признања „Аврам Мразовић“ истакнутим појединцима који су својим трудом и жељом, радили на унапређењу образовања млађих генерација  у Прешколској установи, основним и средњим школама са територије Града Сомбора. Испред Града, свечаности су присуствовали градоначелник, Антонио Ратковић, заменица градоначелника, Љиљана Тица, градска већница за културу и образовање, Анита Стојаков, начелница Школске управе Сомбор, Милана Минарски и начелник Одељења за образовање, Горан Тодорић.

На предлог надлежне Комисије, Градско веће донело је Одлуку да Признање „Аврам Мразовић“ у категорији предшколског васпитања и образовања за 2023. годину добије Мирјана Лончар, васпитачица у објекту Предшколске установе „Вера Гуцуња“ „Лалице“ у Стапару. У категорији основношколског образовања, признање је добила Тања Огризовић, професорка разредне наставе у Основној школи „Иво Лола Рибар“ у Сомбору. Када је реч о средњошколском образовању, престижна награда је припала Радету Раонићу, професору механике у Средњој техничкој школи.

Градоначелник Ратковић је уручио добитницима признања и честитао на оствареним резултатима и додао да ће Град наставити са улагањем у образовање, како би био на вишем и бољем нивоу.

„Данас, на Митровдан, који се у нашој земљи слави као слава просветних радника, дан је када се наш град одужује сомборским васпитачима, учитељима, наставницима и професорима за неуморан рад. Желим да истакнем да је подизање квалитета образовања у зјаедничком интересу свих нас и да смо ту сви на истој страни – и ми који водимо град и ви који радите у образовању, и да само заједничким напорима можемо да учинимо помак на боље. Поред тога што нам је важно да у школама раде најбољи, најкомпетентнији и најмотивисанији учитељи и професори, веома је битно да услови у којима просветни радници раде, а наша деца уче, буду у складу са потребама савремених трендова. У ту сврху бих додао да континуирано улажемо у објекте предшколске установе „Вера Гуцуња“, тако да је за ту намену ове године у градској каси било обезбеђено пет милиона динара; за основне школе 50 милиона динара, а за објекте средњих школа 20 милиона динара. Желим свима вама да се захвалим на стрпљењу, на уложеној енергији и раду без којих би и наш труд био узалудан и честитам вам Дан просветних радника“ изјавио је градоначелник Ратковић у свом обраћању.

Васпитачица Мирјана Лончар, рођена је 31.03.1983. године, у Сомбору, а станује у Бачком Брестовцу. Потиче из вредне ратарске породице Абић и као најмлађе дете одлучила је да свој животни пут усмери ка образовању. Удата је за Владимира и мајка је Илије и Иване. У Предшколској установи „Вера Гуцуња“ је запослена од 2005. године. Ради у Вртићу „Лалице“ у Стапару осамнаест година, као васпитач с децом предшколског узраста. Основну школу је завршила у Стапару у ОШ „Бранко Радичевић“, након чега је завршила и средњошколско образовање у Средњој школи „Свети Сава“. Дипломирани васпитач постаје 2008. године а Мастер васпитач 2021. године. Представник је Удружења васпитача Војводине, испред Предшколске установе „Вера Гуцуња“. Похађала је многобројне семинаре и обуке и узела учешћа у разним облицима усавршавања. На стручним сусретима у Врњачкој бањи презентовала је рад под називом „Укљученост родитеља у реализацији пројекта Лалице за бананице“. Са децом предшколског узраста је учествовала бројним традиционалним, културним, музичким, ликовним и другим манифестацијама. Поред бројних признања и рада са децом, значајан допринос за унапређење васпитно-образовног рада установе, као и промовисање установе, дала је кроз учешће са децом на „Колонији дечијег пријатељства“ у Сомбору.

Тања Огризовић је рођена 8. јануара 1971. године, у Сомбору, где је завршила  Основну школу „Никола Вукићевић“, Средњу школу просветне струке и Педагошку академију „Жарко Зрењанин“ а касније и Учитељски факултет. Од 7. октобра 2002. године, запослена је у Основној школи „Иво Лола Рибар“ у Сомбору као наставник разредне наставе. Руководилац је Стручног актива разредне наставе, руководила је тимом за инклузију, развој предузетништва, развој кључних и међупредметних компетенција, тимом за школско развојно планирање,  тимом за унапређење квалитета рада школе, тимом за маркетинг и културне и јавне делатности школе. Једна је од оснивача и потпредседница Удружења сомборских учитеља. Снимила је 8 (+2) часова за Jавни сервис Републике Србије – РТС и образовну платформу „Планета“. Снимљени часови чине базу примера добре праксе. Од 2014. године је ментор  студентима Педагошког факултета, координатор је Окружних смотри луткарства основних школа ФЛУОШ, ауторка пет фестивалских луткарских представа, десет драмских текстова и представа за децу, учесник пројекта прекограничне сарадње два града Сомбора и Згреба, сарадник и организатор „Лименка театар феста“ и многих других. Одувек је желела да буде учитељица, а после више од две деценије и даље се радује раду у просвети.

Раде Раонић је рођен  17. јануара 1960. године у Српском Милетићу. Основну школу је завршио у ОШ „21. октобар“, Средњу техничку школу „Вељко Влаховић“ у Сомбору и Природно – математички факултет Универзитета у Београду, на смеру дипломирани механичар. Одмах по завршетку студија, радио је као професор у Средњој пољопривредно-прехрамбеној школи у Сомбору, потом и у Школи за основно образовање одраслих, а од 1988. године је професор стручних предмета у Средњој техничкој школи Сомбор. Аутор је бројних уџбеника као што су: „Механика 2 (кинематика и динамика) за четворогодишње техничке школе“, „Графички задаци из механике (кинематика и динамика) за средње машинске школе“, „Техничка физика, за први разред машинске школе“ и многе друге. Био је ментор ученицима на Републичком такмичењу у моделарству – на коме је освојена једна златна медаља, две сребрне медаље и једна бронзана медаља (2001). За свој дугогодишњи рад награђен је Наградом „Стојан Новаковић”, за најбољи средњошколски уџбеник  „Механика (статика и отпорност материјала)“, Завод за уџбенике, Београд (2006); Специјалном наградом за серију уџбеника и приручника из механике, Завод за уџбенике, Београд (2012) и Признањем за унапређење и развој Kлуба, Аероклуб „Сомбор”, Сомбор (2013).

Поред признања „Аврам Мразовић“, уручена је и новчана награда у износу од 100.000 динара. Свечани програм поводом Дана просветних радника улепшали су наступи студената Педагошког факултета и ученика четвртог разреда ОШ „Аврам Мразовић“ Сомбор.