ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ: СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У СОМБОРУ ДОБИЛЕ НОВУ ОПРЕМУ ЗА РАД И ОБУКУ УЧЕНИКА


На основу партиципативног буџетирања за средње школе које спроводи Град Сомбор, завршени су пројекти за набавку опреме и уређење средњих школа за 2023. годину. Тим поводом, члан Градског већа за област финансија и привреде, Сава Дојић и начелник Одељења за образовање, Горан Тодорић, обишли су данас Средњу школу „Свети Сава“, Средњу техничку школу и Средњу економску школугде су погледали нову опрему коју су наведене школе добиле. 

„Град Сомбор је и ове године спровео пројекат партиципативног буџетирања у свим средњим школама у Сомбору. Свим средњим школама је испоручена опрема коју су ученици изгласали путем овог пројекта, а ради се о опреми која поспешује практичну обуку ученика. Овиме је за ову годину овај пројекат завршен, а у току је гласање и бирање пројеката који ће се финансирати у наредној години“, изјавио је градски већник Дојић, током посете школама.

У Средњој школи „Свети Сава“, ђаци су гласањем изразили жељу за опремањем алтернативне учионице која је обухватала набавку ормара, флипчарт и интерактивне табле, клуб сто, стони фудбал, клуб фотеље и још неколико битних и корисних ствари за потребе школе. 

Средња техничка школа је добила нову опрему за практичну наставу из подручја рада електротехнике, машинства и саобраћаја. Поред опреме за електротехнички кабинет у виду двосмерних цилиндра са магнетом и сл., за машинство и саобраћај је набављена и дизалица за мењаче, носач мотора, разни алати, као и апарат за заваривање са пратећим маскама. 

Средња економска школа је добила опрему за кухињу у виду Конвектомата, односно конвекцијске пећнице, чиме ће се допринети уштеди енергије и квалитетнијој практичној настави, а поред тога је набављен и школски намештај у виду клупа и столица за неколико кабинета. 

Средња медицинска школа „Др Ружица Рип“ је добила кревет и столицу за масажу, мануелни болнички кревет и електрични бинокуларни микроскоп. 

Гимназија „Вељко Петровић“ и Средња пољопривредно – прехрамбена школа су за ову годину, опремили неколико учионица новим намештајем, односно новим клупама и столицама. 

Овиме је пројекат партиципативног буџетирања за ову годину завршен, а ученици ће својим активним учешћем бирати пројекте које желе да Град реализује у идућојгодини. Град Сомбор је препознао значај укључивања средњих школа и њихових ђака у партиципативни програм и наставиће са тим програмом како би тренутни ђаци, али и будуће генерације, имали што боље услове за школовање.