ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СМАЊЕЊА РИЗИКА ОД КАТАСТРОФА

Међународни дан смањења ризика од катастрофа обележава се сваког 13. октобра од 1989. године, када је на Генералној скупштини Уједињених нација одлучено да се промовише глобална култура свести о ризику и смањењу катастрофа. Тим поводом, у организацији Града Сомбора, Црвеног крста Сомбор, Јединице цивилне заштите и Сектора за ванредне ситуације, у ОШ „Никола Тесла“ У Кљајићеву, данас је приказана показна вежба спасавања и евакуације цивила из запаљених објеката, гашење пожара и указивање прве помоћи повређенима.

Догађају су испред Града Сомбора присуствовали помоћница градоначелника за област економског развоја и туризма, Јована Миљевић, члан Градског већа за област финансија и привреде, Сава Дојић и саветник за послове ванредних ситуација и одбране и члан Штаба за ванредне ситуације, Иван Глигорић.

Програм је подразумевао едукацију ученика и наставног особља на тему превенције ванредних догађаја и показне вежбе евакуације и спасавања у случају пожара.

Члан Штаба за ванредне ситуације Иван Глигорић, захвалио се свима на учешћу у показној вежби и навео да ће Град Сомбор наставити да обучава грађане о начину поступања у ванредним ситуацијама.

„Важно је нагласити значај оваквог вида вежбе за подизање свести о ризицима који постоје и на које треба да обратимо пажњу. Битно је да наставни кадар али и деца, знају које су то процедуре које треба да се спроведу како би сви били безбеднији и спремнији у случају ванредних догађаја. Град Сомбор ће наставити континуирано да улаже у обуку цивилне заштите, те у развој и сарадњу са добровољним ватрогасним друштвима, ватрогасцима, полицијом, хитном помоћи, Црвеним крстом и другим организацијама које доприносе безбеднијој средини у којој живимо“, изјавио је Иван Глигорић.