ГРАД СОМБОР УРУЧИО УГОВОРЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ И САМОЗАПОШЉАВАЊЕ

Градоначелник Града Сомбора, Антонио Ратковић, заједно са начелником Западнобачког управног округа, Гораном Нонковићем, градским већником за област финансија и привреде, Савом Дојићем и представницама филијале Сомбор Националне службе за запошљавање, данас је у Великој сали зграде Жупаније, доделио Уговоре нашим суграђанима који су конкурисали за средства на основу четири конкурса за запошљавање и самозапошљавање, као и развој старих и уметничких заната и женског предузетништва.

Присутним суграђанима којима су додељени Уговори, градоначелник Ратковић је пожелео пуно успеха у даљем пословању и додао како ће Град Сомбор наставити са подршком како би се број радних места и запослених грађана повећао.

„Почетак јесени је време које се већ неколико година уназад усталио као уобичајено за ову малу свечаност када додељујемо Уговоре за доделу субвенција за: сапозапошљавање; запошљавање лица која припадају катефорији лица која теже налазе запослење; дамама које се одваже да започну сопствени бизнис и оних наших суграђана, ентузијаста, који желе да развијају и унапређују делатност старих и уметничких заната својих предака. Ми настојимо и наставићемо да чинимо да на различите начине помажемо нашим суграђанима да покрену свој посао или га унапреде и развију. Свима вама желим да будете успешни у свом послу, а ми ћемо вам бити увек поуздани партнер и наша врата за сарадњу, помоћ и подршку ће вам увек бити отворена“, изјавио је градоначелник Ратковић.

За 2023. годину, отворена су четири конкурса на којима су наши суграђани могли да конкуришу, а у вези су са запошљавањем. На конкурсу за суфинансирање пројектних активности од значаја за унапређење и развој старих и уметничких заната за удружења и привредне субјекте који су регистровани за обављање делатности старих и уметничких заната, издвојено је 838.000 динара.

На конкурсу за суфинансирање женског предузетништва, чији је оснивач и законски заступник жена, издвојено је 1.082.000 динара. Конкурс на којем су послодавци могли да конкуришу за средства из Буџета Града Сомбора за запослење лица из категорије теже запошљивих, обухвата запослење особа с инвалидитетом, радно способних корисника новчане социјалне помоћи, младих у домском смештају, хранитељским породицама и старатељским породицама и жртвама породичног насиља, издвојено је милион динара, а додатно је из буџета Републике Србије издвојено још 800.000 динара.

Као и претходних година, Град Сомбор у сарадњи са Националном службом за запошљавање, подржава самозапошљавање лица која су на евиденцији незапослених. У ту сврху, издвојена су средства у износу од 5 милиона динара из буџета Града и 4,9 милиона динара из буџета Републике Србије.

У овој години за подстицај запошљавању по ова четири конкурса, укупно је опредељено готово 14 милиона динара и на тај начин обезбеђено је отварање 63 радна места. Град Сомбор активно ради на повећању броја запослених и пружању подршке свима који желе да се остваре у предузетништву и вођен том идејом ће наставити да ради и будућности.