СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СТУДЕНАТА ПЕДАГОШКОГ ФАКУЛТЕТА У СОМБОРУ

У амфитеатру Педагошког факултета у Сомбору, данас је уприличен свечани пријем нове 245. генерације студената, будућих просветних радника, који су одабрали један од четири смера образовања: Дипломирани учитељ, Дипломирани васпитач, Дипломирани библиотекар и смер Дигиталног образовања. Догађају је присуствовала државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Маријана Дукић Мијатовић, а испред Града Сомбора, присуствовале су заменица градоначелника, Љиљана Тица и чланица Градског већа за област културе и образовања, Анита Стојаков.

У уводном делу, хор Педагошкох факултета је извео химну Републике Србије и химну студената „Гаудеамус Игитур“, након чега се обратила државна секретарка Мијатовић, говорећи о важности професије коју су студенти одабрали и пожелевши им успешно школовање.

„Драги наши бруцоши, данас су вам сигурно помешана осећања, пуни сте и радозналости и исчекивања, шта вас очекује у вашим студентским данима, али будите сигурни да је пред вама једно од најлепших поглавља у вашем животу. Определили сте се за једно од најплеменитијих занимања које је изазовно само по себи али верујем да ћете у тим изазовима уживати и наставити традицију коју овај факултет има, а то је да из њега излазе велики уметници, писци и песници“, изјавила је државна секретарка Мијатовић.

Град Сомбор се издваја дугом културном и просветном традицијом. У историји српске просвете, осигурао је себи место града у коме је основана најстарија српска школа за стручно оспособљавање учитеља. Тим поводом, обратила се заменица градоначелника, Љиљана Тица, наглашавајући значај факултета за Град Сомбор и подршку коју локална самоуправа даје како би се традиција наставила.

„Са нарочитим задовољством сам дошла да пожелим добродошлицу у академску породицу Сомбора 245 – тој генерацији полазника, која баштини традицију норме, најстарије школе за образовање српских учитеља – бруцошима и професорима сомборског Педагошког факултета. Овај факултет је чувар традиције образовања учитеља дуже од два века и као такав, у својој дугој прошлости током које се трансформисао, толико се сродио са градом, да је своју историју нераскидиво испреплетао са историјом и животом града. Наша локална самоуправа прати планове и реализацију планова у вези са осавремењавањем и савршавањем услова студирања на сомборском Педагошком факултету. Град Сомбор је увек био стуб подршке овдашњем Учитељском, данас Педагошком факултету и са том подршком ће наставити и у будућности“, изјавила је заменица Тица.

Нове студенте је поздравио и декан Педагошког факултета, проф. др Саша Марковић, након чега је уследила додела индекса студентима који ће сутра почети са наставом.