ПРЕМИНУО ВЕЉКО СИМИН, НЕКАДАШЊИ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ СОМБОР

Комеморација др Вељку Симину, председнику општине Сомбор у периоду од 1968. до 1973. године, генералном директору неколико сомборских предузећа, министру пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Републике Србије, одржана је данас у Великој сали зграде Жупаније.

Доктор Вељко Симин је рођен 1940. године у Сомбору, где је завршио основну и средњу школу. Уписао се на Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду где је дипломирао са просечном оценом 9,80, а на истом факултету је завршио и докторске студије из области генетике кукуруза.

По завршетку студија, враћа се у Сомбор и запошљава у Пољопривредној задрузи Сомбор. У тренутку избора за председника општине Сомбор, Симин је имао само 28 година, тиме поставши најмлађи председник општине Сомбор у историји. Према његовим речима, дужност је прихватио са циљем да се привредни развој промовише као главни политички интерес и да је привредни развој услов свестраног развоја друштвеног стандарда и културе на овом подручју.

Током његовог мандата на месту првог човека града, реализовани су бројни пројекти из области пољопривреде, прехрамбене индустрије, металне и текстилне индустрије, телекомуникација, саобраћаја… где су изграђени бројни километри путева, као и мост на Дунаву код Бездана.

Министар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде постаје 1991. године, залажући се за развој пољопривреде заснован на приватним имањима и савременој фармерској производњи, због чега је и иницирао доношење закона о повраћају земље власницима којима је одузето у аграрној реформи 1953. године.

Вељко Симин је умро у 83. години живота и сахрањен је на Великом православном гробљу у Сомбору.