ОТВОРЕН „ЛИМЕНКА ТЕАТАР ФЕСТ 2023“ У СОМБОРУ

Заменица градоначелника Града Сомбора, Љиљана Тица, заједно са чланицом Градског већа за област културе и образовања, Анитом Стојаков и чланом Градског већа за област екологије и заштите животне средине, Слободаном Станићем, данас су испред Народног позоришта Сомбор, присуствовали отварању другог по реду „Лименка Театар Феста 2023“ у граду Сомбору, чији су организатори „Лименка Театар Фест 2023“ и Народно позориште Сомбор.

Четвородневни међународни Фестивал за децу, у трајању од 30. августа до 3. септембра, настао је са идејом да споји позориште за децу и екологију будећи свест најмлађих о важности очувања животне средине, под слоганом „Деца имају право да расту здраво“. Град Сомбор је препознао важност оваквог садржаја као методе едукације наших најмлађих суграђана о заштити животне средине и рециклажи, и постао пријатељ Фестивала.

Фестивал је отпочео карневалском поворком у којој су учествовала талентована деца, глумци, певачи, фолклораши, спортисти, балерине, тамбураши, па чак и мали пчелари. У уводној поворци могле су се видети и фасцинантне лутке које су донели уметници из Сегедина. Уметничка поворка је кренула од зграде Жупаније, коју су пратили и представници Града. Учесници карневала су увесељавали пролазнике улицом Краља Петра I све до Народног позоришта Сомбор, места отварања Фестивала. Самом проглашењу званичног почетка претходила је предаја употребљених лименки у замену за alu-coin валуту.

Улазнице за фестивалске представе не могу се купити новцем! Да би се гледала представа, гледалац мора да сакупи и донесе пет лименки, за које потом добија један alu-coin, прву еколошку валуту на свету, начињену од алуминијума, којом може да купи улазницу. Уколико током дана сакупи и више од пет лименки, може добити још alu-coinа, за које може да купи нешто од школских потрепштина на „Лименкица базару“. Ту се за alu-coinе могу купити еко оловке, блокчићи од рециклираног папира, занимљиве књиге одштампане такође на еко папиру и многе друге ствари.

Репертоаром је заказано седам представа из шест земаља (Босне и Херцеговине, Мађарске, Хрватске, Бугарске, Србије и далеког Перуа).

Драги малишани добродошли!