МАЂАРСКА НАЦИОНАЛНА ЗАЈЕДНИЦА ПРОСЛАВИЛА ПРАЗНИК СВЕТОГ ИШТВАНА

Данас је у Сомбору, уз подршку Града, Мађарска национална заједница у Србији, прославила празник Светог Иштвана.

На почетку програма, одржана је миса у Цркви Светог Стјепана краља, након чега је уследило окупљање испред зграде Жупаније, где је организатор прославе из Удружења за развој Западнобачког округа „Подунавље“, Петер Иштван, поздравио све присутне и захвалио се Граду Сомбору на подршци.

Испред Града, догађају су присуствовали градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, помоћник градоначелника за област месне самоуправе, Атила Прибила и помоћник градоначелника за област инвестиција и међународне сарадње, Бранислав Сворцан.

Такође, прослави су присуствовали и представник Амбасаде Мађарске, Даниел Нађ, председник Културног савеза војвођанских Мађара, Арон Шуташ, посланица у Скупштини АПВ, Ева Дубац, члан Извршног већа Националног савета војвођанских Мађара, Ерика Кабок и члан Националног савета Мађара, Тимеа Ленерт.

Дефилеом богатих, традиционалних народних ношњи кроз Главну улицу у Сомбору и „Чардаш“ плесом, који се одиграо на Тргу Светог Ђорђа, обележен је крај прославе. Музички ритам је давао дувачки оркестар КУД „Купусина“, а учешће у дефилеу су узела културно-уметничка друштва из Дорослова, Богојева, Купусине, Бездана, Телечке, Светозар Милетића, Станишића, Свилојева, Чонопље, Риђице, Апатина и Бачког Моноштора.