ОТВОРЕНА 28. ПОСТАВКА СЛИКАРСКЕ КОЛОНИЈЕ „ЕЛАН 2023“

Град Сомбор је, у дугогодишњој и успешној сарадњи, са Казнено-поправним заводом Сомбор, а под покровитељством Министарства правде – Управе за извршење  кривичних санкција, већ 28. пут подржао и окупио сликарске и вајарске уметнике међу којима су и осуђена лица из казнено-поправних установа. Догађај је посетио директор Управе за извршење кривичних санкција Дејан Царевић те градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић и управник Казнено-поправног завода Сомбор Миљан Рабреновић.

Еланова ликовна колонија је традиционално представљена сомборској публици на велелепном платоу испред зграде Жупаније. У оквиру овогодишњег сазива Сликарске колоније „Елан 2023“, постављена је двадесет прва изложба осуђених лица док је учешће узело чак 24 ликовна уметника.

Представник Града Сомбора, градоначелник Антонио Ратковић је својим уводним говором поздравио и свечано отворио почетак ове несвакидашње изложбе срдачним речима подршке: „Равномерно учествовање ликовних уметника и осуђених лица даје посебну чар овој манифестацији и није случајно што се овај догађај дешава баш у Сомбору, у нашем граду културе“, и истакао: „За сва осуђена лица која су учесници колоније увек има наде и треба им пружити нову прилику, а томе иде у прилог и све већа посећеност изложбе из године у годину“.

Симболично, на дан Преображења Господњег, изложба уметника је показатељ труда и слуха Града Сомбора за све који можда нису добили праву прилику за откривање и развој свог уметничког талента. Племенитим приступом осуђеним лицима шаље се порука да нико није одбачен у друштву и да исто то друштво брине и активно учествује у њиховој социјализацији и свакодневном животу.