ОДРЖАНА УВОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „LIID“ ПРОЈЕКТА

Данас је у Палати Србије одржана Уводна конференцијапројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Републици Србији („LIID PROJECT“) у чијем раду су учествовалипредседник Републике Србије, Александар Вучић, као и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Горан Весић.

Овим поводом, 145 локалних самоуправа присуствовало је поменутој конференцији, а додели Оквирног споразума закљученог између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Града Сомбора, присуствовао је градоначелник Антонио Ратковић.

Локалне јединице ће бесповратна средства моћи да искористе на пројекте рехабилитације и реконструкције саобраћајне инфраструктуре, изградњу пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, повећање отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене, озелењавање јавних површина, развој система паметних градова и одрживе урбане мобилности, израду планских докумената и развој институционалних и кадровских капацитета јединица локалних самоуправа.

Председник Вучић је изразио велику захвалност Француској агенцији за развој и Светској банци на огромној подршци и средствима која ће локалним самоуправама у Србији омогућити да у наредном периоду конкуришу за различите пројекте.

Укупна вредност „LIID” пројекта износи 265.200.000,00евра, од чега су Граду Сомбору опредељена средства у износу од 2.513.894,00 евра.

Реализација пројекта трајаће до 30. новембра 2028. године.