ОДРЖАН ЛОКАЛНИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ГРАДА СОМБОРА НА ТЕМУ АКТУЕЛНЕ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Душанка Голубовић, заједно са представницима Републичке ветеринарске инспекције, ветеринарским станицама и произвођачима, одржала је састанак регионалног кризног центра на тему појаве болести афричке куге свиња у Србији.

Са тим у вези, Штаб за ванредне ситуације града Сомбора одржао је дана 04.07.2023.год. седницу о превенцији болести афричка куга свиња, а којом је председавао градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације града Сомбора Антонио Ратковић. На наведеној седници предочене су информације и размотрена је актуелна епизоотиолошка ситуација где је установљено да на територији града нема потврђених случајева афричке куге свиња код домаћих и дивљих свиња.Такође усвојен је и закључак о формирању Локалног кризног центра за афричку кугу свиња на територији Града Сомбора где су дефинисане мере и задаци свих чланова у циљу спречавања појаве, праћења кретања и контроле заразне болести афричке куге свиња на територији града.

Афричка куга свиња је вирусна болест која погађа домаће и дивље свиње, није опасна по здравље људи, нема вакцине и једини начин борбе је поштовање строгих биосигурносних мера прописаних за држаоце свиња и кориснике ловишта.

 У Србији је од почетка године потврђено 15 случајева афричке куге код дивљих свиња и 54 случаја код домаћих свиња, закључно са 03.07.2023. године. У окружењу је присуство исте потврђено у Републици Српској и Хрватској.

У циљу информисања јавности о мерама превенције, заштите и спречавања  ширења болести афричке куге свиња, у насељеним местима града Сомбора, ловачким друштвима, продавницама сточне хране и другим видним местима биће истакнути  плакати које можете видети у прилогу ове вести.