ОБЕЛЕЖЕНО 245 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СОМБОРСКЕ ГРАДСКЕ ШКОЛЕ „НОРМА“

Данас је у Сомбору обележено 245 година од када је Аврам Мразовић основао Градску школу „Норма“, у којој су се образовали први српски учитељи. Школа је са радом отпочела 1. маја 1778. године, а поводом обележавања овог великог јубилеја, на Педагошком факултету одржана је свечана академија, којој су присуствовали представници локалне самоуправе, на челу са заменицом градоначелника Љиљаном Тицом, као и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић, који се и обратио присутнима.

„Данас су нам и више него потребни учитељи, брига о човеку, љубав, хуманизам, српска реч човекољубље – можда још боља, некако је део нашег односа према породици, религији, модерној педагогији. У нашој традицији, посебно у патријархалној, “Сине, пази куда ходиш“,каже отац. „Пази ти оче! Ја идем твојим стопама“. Уважавала се традиција, уважавало се искуство, породица и учитељи који су ту били у нашем породичном окружењу. Ја сам овде неколико пута говорио о ђачкој књижици у којој се налази предивна мисао да су две највеће љубави родитељи и учитељ. А ђаче, њему се поручује: „Буди соко, трезвењак и штедиша“. То исто ђаче, негде с почетка 20. века, у Читанци за први разред, у молитви својој говори: „Усади љубав у срце моје, да љубим браћу, другове своје, и сваког ко је у српском колу, највише српску цркву и школу“, подсетио је на некадашња учења покрајински секретар.

Он је истакао да Педагошки факултет у Сомбору, Универзитета у Новом Саду, представља научно-истраживачку институцију која чува најдужу традицију образовања учитеља код Срба, те да се својим радом, савремени настављачи ове традиције, студенти, наставници, сарадници и запослени на факултету, труде да својим одговорним приступом чувају достојанство трајања и јединствени вишевековни континуитет у развоју идентитета.

Такође, напомиње да му је било задовољство што је присуствовао обележавању овог јубилеја, те и да ће Покрајина наставити да помаже њихов рад и развој. Запосленима је пожелео пуно успеха и оптимизма, стваралачке и креативне енергије, али и емоције, јер како је и сам нагласио, без љубави се овај посао не може радити.

„Верујем, поштоване колеге, да су ваша знања, умешности, емоционалности, да је ваш укупни активни мисаоно – осећајни однос према теоријским и праксолошким питањима такав да ћете ви успешно носити терет одговорности у креирању будућих учитеља и изазова времена у коме живимо. Верујем да ћете знати да дате одговоре који су пред нама, који су можда мало више вама поверени, а да ће их сви други усвојити у својој мисији. Пред нама је нових 245 година. Будите срећни што сте део те мисије. Није најбољи тренутак, али кад је тешко морамо подићи главу и ићи даље“, закључио је Милошевић.

У наставку програма реализован је и пригодан културно – уметнички део, који је на најлепши начин употпунио и заокружио ову манифестацију.