РАТКОВИЋ У БРИСЕЛУ ПРИСУСТВОВАО ДВАНАЕСТОМ САСТАНАКУ ЗАЈЕДНИЧКОГ КОНСУЛТАТИВНОГ ОДБОРА КОМИТЕТА РЕГИОНА ЕУ И РС

Дванаести састанак Заједничког консултативног одбора Комитета региона Републике Србије и Европске уније одржан је данас у Бриселу. Састанак је почео изразима најдубљег саучешћа породицама страдалих у Србији, поводом незапамћене трагедије која се јуче догодила у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду. Минутом ћутања одата је почаст трагично страдалима.

Тема овогодишњег Заједничког консултативног одбора, којим су копредседавали градоначелница Ниша Драгана Сотировски и професор Франц Шаусбергер, представник Комитета региона ЕУ, било је унапређење вештина у области јавно-приватног партнерства на локалном нивоу.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић истакао је да је успостављање блиских односа локалних власти у Републици Србији са државама чланица Европске уније приоритет за МДУЛС. Он је додао да је то неопходан корак ка јачању јединица локалне самоуправе у Србији и, што је још важније, ка даљем унапређењу квалитета живота грађана.

Ракић је потврдио посвећеност Министарства процесу ЕУ интеграција, те указао на значај подршке Европске уније у области реформе јавне управе, кроз донаторска средства и потребну експертизу.

У уводном делу састанка присутнима се обратила и амбасадорка Републике Србије при Мисији РС у ЕУ Ана Хрустановић, након чега су реч узели представници Сталне конференције градова и општина (СКГО), градоначелник Лесковца Горан Цветановић и заменик председника Комисије за јавно-приватно партнерство Владе Републике Србије Андријана Јовановић.

У својству чланица ЗКО на састанку су учествовали градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, представница Општинског већа општине Врачар Наташа Мијатовић, градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, председници општина Варварин и Владимирци Виолета Лутовац Ђурђевић и Горан Зарић, као и генерални секретар СКГО Никола Тарбук.