УПРИЛИЧЕНА ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИКА УДРУЖЕЊА НЕМАЦА РАСЕЉЕНИХ НАКОН 1945. ГОДИНЕ

Данас су у посети Сомбору, као седишту Савета немачке националне мањине у Републици Србији, били представници Удружења Немаца расељених након 1945. године, а испред Града Сомбора делегацију је дочекала Љиљана Тица, заменица градоначелника, заједно са Силардом Јанковићем, чланом Градског већа задуженим за област националних мањина и сарадњу са верским заједницама и Браниславом Сворцаном, помоћником градоначелника за област инвестиција и међународнe сарадњe.

У оквиру посете, представници Града одржали су излагање, на којем су истакли да је Сомбор мултиетничка и мултикултурна средина, као и да има посебан значај за немачку националну мањину, будући да је током 18. века био средиште насељавања Немаца у област данашње Војводине.

Захваљујући дугогодишњој и успешној сарадњи Града Сомбора и Хуманитарног удружења Немаца „Gerhard“, у Музеју подунавских Шваба осниван је депаданс Градског музеја Сомбор, који представља јединствен изложбени простор културе, обичаја и навика Подунавских Шваба. Поред тога, Град је заједно са Предшколском установом „Вера Гуцуња“, основао и вртић у којем деца уче немачки језик, а једна од активности коју, у складу са Одлуком о буџету, Град сваке године спроводи јесте Конкурс за доделу средстава за реализацију манифестација од културног значаја, на којој су учесници чланови ХУН „Gerhard“.

Гости су, након излагања представника Града, искористили прилику да представе рад свог удружења, те позову градоначелника Антониа Ратковића, да им у наредном периоду узврати посету.