ПОЧЕЛИ СПЕЦИЈАЛИСТИЧКИ ПРЕГЛЕДИ У СЕОСКИМ АМБУЛАНТАМА

Како би становници сомборских села лакше дошли до специјалистичких лекарских прегледа, Град Сомбор и Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“ заједничком сарадњом омогућили су да се овакви прегледи организују и у сеоским амбулантама.

Прегледи су почели у среду, 8. фебруара у амбуланти у Бездану, где су лекари позвали и становнике Колута и Бачког Брега.

Чланица Градског већа за област омладине, деце, спорта и здравства Антонија Нађ Косановић овом приликом истакла је да град већ неколико година улаже средства у програме Дома здравља како би се унапредила здравствена заштита.

„Кроз програм Здрави зуби за све купили смо 11 нових стоматолошких столица са комплет опремом које су постављене на Одељењу за дечију стоматологију и стоматологију одраслих. Претходне стоматолошке солице послате су на поправку и исте су уграђене у стоматолошким амбулантама, где је била потребна замена. Кроз други програм – Стручни и опремљени за вас, смо прошле године Дому здравља купили једно санитетско возило са комплет опремом, које нам је омогућило да потребну апаратуру за стручне прегледе донесемо у село, где ће лекари специјалисти моћи да ураде адекватне и потребне прегледе. На основу препоруке изабраног лекара, пацијенти ће имати ултразвук абдомена, штитне жлезде, по потреби радиће се ултразвук дојки, комплетна лабораторија и ЕКГ.

Желели смо да омогућимо здравствене прегледе свима којима је то потребно. У наредном периоду ћемо радити на проширењу специјалистичких прегледа, те да уведемо и гинеколошке, офталмолошке прегледе, уједно и да доведемо и покретни мамограф, и да на тај начин побољшамо и унапредимо здравствене прегледе на селима.

Битно је напоменути да ће ови прегледи бити реализовани у континуитету и сваке недеље ће се организовати у једном од насељених места. Сва села ће доћи на ред и по потреби ће се изнова реализовати прегледи у селима где је за то постоји додатна потреба.

Прошле године град Сомбор је уложио велике напоре и када је у питању побољшање инфраструктуре. Завршени су радови на реконструкцији Дома здравља у Мирној улици у Сомбору, затим смо реновирали четири амбуланте у насељеним местима Кљајићево, Дорослово, Риђица и радови се ускоро завршавају овде у Бездану. Циљ нам је да у наредне две до три године реновирамо све амбуланте у насељеним местима и да тако допринесемо да наши лекари и суграђани имају боље услове како за рад, тако и за здравствене прегледе“ поручила је чланица Градског већа.

Директорица Дома здравља др Емеше Ури истакла је да је ово заједничка акција која може  да се реализује захваљујући новој опреми Дома здравља.

 „Донели смо ултразвучни апарат и радимо ултразвучне прегледе у сеоским амбулантама. Прва станица нам је Бездан где долазе пацијенти из Колута, Брега и Бездана. На овај начин смо практично желели да омогућимо пацијентима, односно становницима ових села за које њихови одабрани лекари сматрају да им је потребан преглед и који преглед треба да се изврши. Оно што нас посебно радује је да су сви млади лекари који раде у овој амбуланти дошли испробали сами да рукују са тим апаратом и заинтересовани су за будуће обуке што се тиче ултразвучне дијагностике. Мислимо да је то будућност, ако имамо опрему да омогућимо свим нашим докторима који желе да се усаврше и да раде неке дијагностичке процедуре, које могу да раде и у малим срединама, да то и раде. Ове године планирамо свакако још неколико ултразвучних мобилних сонди са којима је још лакше одрадити ове прегледе, дакле са једним таблетом ћемо моћи ове прегледе да одрадимо. Значај овога је нека врста скрининга пацијената који пате од шећерне болести, од високог притиска или се сматрају и осећају здравим, али рецимо, имају неке болести у својој породици и желе да сеувере да и они не пате од те болести“ објаснила је др Ури.