РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР ЗА ФИНАНСИЈЕ, БУЏЕТ И КОНТРОЛУ ТРОШЕЊА ЈАВНИХ СРЕДСТАВА ЗАСЕДА У СОМБОРУ

Сомбор је током уторка и среде, 27. и 28. децембра, домаћин 13. седнице Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава. Ово је први пут да се седница у овом сазиву одржава ван седишта у Београду, а у оквиру дневног реда чланови Одбора разматраће Извештај о ревизији града Сомбора за 2019. годину и ревизији других субјеката ревизије из града Сомбора, Извештај Пододбора о секторским извештајима Државне ревизорске институције и Препоруке за измене важећих закона на основу информација до којих се дошло у поступку обављања ревизије у Сектору број 1 и Сектору број 2.

Испред Града Сомбора заменица градоначелника Љиљана Тица истакла је да је данашња посета најдиректнија комуникација између републичке Скупштине и локалне самоуправе.

„Ово је за нас веома значајан долазак представника Одбора за финансије, јер сматрамо да овим показујемо да смо заслужили овај долазак, у смислу да смо добро и квалитетно радили, а истовремено је и обавеза која оставља простор за унапређење нашег рада у  будућности. Истакла бих да је ова посета за нас заснована на сарадничким и партнерским односима у смислу да је град Сомбор учесник на конкурсима и на јавним позивима које организује Република Србија и да је ту веома препознат. Ми смо због тога веома захвални републичким органима, надамо се да ће ова посета бити плодоносна и да ће нам се сарадња наставити у будућности на обострано задовољство“ поручила је заменица градоначелника.

Председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Верољуб Арсић навео је да су седнице попут данашње прилика да се републички органи директно повежу са јединицама локалне самоуправе.

„Ја сам сасвим убеђен и сигуран да ћемо током расправе о тим извештајима да дођемо до сазнања да је Сомбор један од градова који треба да буде пример како треба трошити и располагати јавним средствима. Такође ово је, могу да истакнем, прва седница Одбора за финансије ван седишта Народне скупштине у овом сазиву и то је једна пракса којом желимо пре свега да приближимо локалне самоуправе републичким органима, у овом случају Одбору за финансије, да видимо какве то проблеме имају локалне самоуправе у спровођењу закона које доноси Народна скупштина и наравно на основу тих искустава да покренемо одређене иницијативе за измене и допуне закона, који можда нису сасвим доречени и где има места за више начина тумачења, што наравно радимо са Државном ревизорском институцијом са којом, такође, могу да кажем да је Одбор за финансије јако задовољан“ рекао је Арсић.

Генерални државни ревизор Душко Пејовић  истакао је да ће у оквиру седнице бити представљени извештаји за град Сомбор из 2019. године и за још шест правних лица из 2022. године.

 „Што се тиче извршене ревизије за град, ми смо тада урадили финансијку ревизију дали смо оцену с резервом, зато што су биле одређене неправилности, које су како у поступку ревизије, тако и у одазивном извештају отклоњене и могу да кажем да по том основу град Сомбор може бити пример добре праксе како се отклањају откривене неправилности. Осим тога извршили смо ревизију у овој године и Јавног комуналног предузећа Енергане, затим Водопривредног привредног друштва Западна Бачка, Пољопривредне стручне службе из Сомбора, Опште болнице, Дома здравља и Дома ученика. Врло је интересантно да су урађене све врсте ревизија које обављамо, како финансијска, тако правилност, тако сврсисходност, или њихова комбинација, док је код Опште болнице извршена ревизија раније извршених и датих препорука, а сада утврђивање да ли су оне извршене и отклоњене“ објаснио је генерални државни ревизор.