ЕВРОПСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА ОБЕЛЕЖЕН У СОМБОРУ

У организацији Локалног координационог тима за сузбијање трговине људима, Црвеног крста Сомбор и Уметничког студија Сомбор данас је у Сомбору обележен Европски дан борбе против трговине људима.

На Тргу Светог Ђорђа волонтери Црвеног крста на неколико едукативних пунктова скренули су пажњу на проблем трговине људима, а суграђани су могли да виде и изложбу слика младих уметника које су инспирисане темом борбе против трговине људима.

„Европска комисија 2007. године прогласила је 18. октобар за Европски дан борбе против трговине људима. Од тада се широм Европе организују активности које имају за циљ подизање свести јавности о проблему и последицама трговине људима. Размере проблема трговине људима и његов утицај на живот и здравље људи довеле су до активног укључивања Црвеног крста Сомбор и Локалног координационог тима за сузбијање трговине људима у настојање да се спречи и олакша људска патња, али само свеобухватном и континуираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може се стати на пут овом озбиљном проблему“, нагласила је чланица Градског већа Антонија Нађ Косановић.

Енди Ваш, стручни сарадник за подмладак и омладину Црвеног крста Сомбор, указао је на потребу да се све узрасне категорије добро и на време упознају са проблемом трговине људима.

„Црвени крст Сомбор током читаве године реализује едукативне радионице како за младе, тако и за старије наше суграђане. Почињемо већ од деце која се налазе у вртићима, где уз помоћ Мише и Маше – едукативног материјала скрећемо пажњу на понашање како на улици тако и на путу од куће до школе и како да се понашају сами код куће. Ту су и наши основци и средњошколци, где уз нешто озбиљније презентације и озбиљније едукативне материјале, скрећемо им пажњу како да се заштите на интернету од огласа и разних начина врбовања жртава трговине људима“, навео је Ваш.

Испред Уметничког студија Сомбор Вања Кахримановић нагласила је да су се овом озбиљном проблему посветили и на омладинском кампу.

„Уметнички студио је на овогодишњем омладинском кампу, који је финансиран преко Локалног акционог плана за младе, радио на тему Уметност против трговине људима. То су млади од 16 до 25 година и просто смо схватили потребу да је ова тема за њих јако важна и хтели смо да их подстакнемо на размишљање и као што можете да видите на изложби, настало је 16 веома јаких радова. Млади су одлично одговорили на тему и показали су да разумеју овај проблем“ рекла је Кахримановић.