ГРАД И НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА УРУЧИЛИ УГОВОРЕ ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, и представнице Националне службе за запошљавање – Филијала Сомбор Свјетлана Нешић и Гордана Предојевић, свечано су данас уручили уговоре послодавцима за ново запошљавање лица из категорије теже запошљивих, као и незапосленим лицима уговоре за самозапошљавање. Уговори захваљујући којима је 46 лица добило запослење, додељени су након спроведених јавних конкурса које су заједничком сарадњом спровели Град Сомбор и Национална служба за запошљавање.

„Приоритет свих нас који управљамо градом су свакако нова радна места и зато ми је изузетно драго што сам данас имао прилику да са представницима Националне службе за запошљавање доделимо 46 уговора за наше суграђане, 46 нових радних места. Доделили смо уговоре за самозапошљавање, 29 нових уговора и 17 уговора за послодавце који су запослили лица из категорије теже запошљивих, на чему им се захваљујем с обзиром да та лица се данас теже запошљавају и овим јавним позивом смо омогућили да кроз субвенције запосле наше суграђане. Оно што бих нагласио је да смо од 2020. до 2022. године кроз Локални акциони план за запошљавање, кроз пројекте самозапољшавања, програме новог запошљавања и јавне радове за ове три године запослили преко 200 наших суграђана и самим тим омогућили да заснују своје радне односе. Ми ћемо и у наредним годинама наставити са овим мерама, заједно са Националном службом. Ако ту додамо и програме које је Национална служба реализовала и са Покрајином и са Републиком, у град Сомбор се слило преко 50 милиона, а конкретно за ове две мере за које смо данас доделили уговоре 12,4 милиона је издвојено из буџета Града и Националне службе за запошљавање. Ми ћемо свакако наставити борбу за нова радна места, јер циљ свих нас у Граду и Националној служби за запошљавање је да сваки Сомборац који жели да ради у Сомбору има посао“, нагласио је градоначелник Ратковић.

Свјетлана Нешић, начелница Одељења за послове запошљавања Националне службе за запошљавање – Филијала Сомбор овом приликом истакла је добру сарадњу Националне службе са  Градом Сомбором.

„Национална служба из године у годину има изузетну сарадњу са све четири локалне самоуправе. Од 2010. године та сарадња је започела и тада смо кренули да и локалне самоупаве кроз акционе планове дефинишу мере на локалном нивоу, како би могли на прави начин да решавамо проблем незапослености на нашем подручју. Ове године Град Сомбор је издвојио 6 милиона средстава да би удружио са Националном службом за запошљавање, ми смо још толико средстава додали и ево данас имамо тај резултат да 29 лица кроз програме самозапошљавања уз финансијску подршку од 300 000 динара започињу сопствени бизнис, а кроз програме запошљавања теже запошљивих лица, односно ново запошљавање 17 послодаваца је запослило лица и ту су издвојена такође средства у укупном износу 4.300.000 за запошљавање“ казала је Свјетлана Нешић.

Нешић је навела и да су радни односи који су засновани овим уговорима из различитих области делатности.

„Овде је скроз разноврсна делатност, имамо и оснивање аутомеханичарских радионица, имамо кетеринг, имамо чишћење и уређење зграда, имамо молере и фарбар, имамо фризерске услуге, затим услуге неговања кућних љубимаца, одржавање канализације и водовода, различите врсте сервисних услуга. Различите су услуге, веома су креативни и могу вам рећи да из године у годину сви ови програми након завршетка свог уговорног периода од годину дана они настављају да функционишу и раде на овом простору врло одговорно и вредно и да нам се појављују касније као лица која запошљавају нове раднике“ рекла је Нешић.