„АМНЕЗИЈА“ – ДИСКУСИЈА О ЗАБОРАВЉЕНОЈ ИСТОРИЈИ НЕМАЧКОГ ГОВОРНОГ СТАНОВНИШТВА ВОЈВОДИНЕ

Градски музеј Сомбор и Аустријски културни форум, у сарадњи са ХУН „Герхард“, 7. јула у просторијама Музеја Подунавских Шваба, организовали су филмски и дијалошки програм „Амнезија“, који пружа нови поглед на бурну и често заборављену историју немачког говорног становништва Војводине у периоду од 1941- 1948. године.

На самом почетку присутне је поздравио директор Аустријског културног форума Београд , аташе за културу Амбасаде Аустрије, Адријан Фајкс.

У оквиру програма, посетиоци су имали прилику да виде пројекције филмова „Припадност” редитељке Тее Лукач, поетски документарац који поново спаја напуштене просторе са гласовима савременика тог периода и филм „Далеко од прошлости” редитељке Никол Фоелстерл којим ауторка пажљиво открива део сопствене породичне историје.

Након пројекција уследила је дискусија о приказаним филмским остварењима, а програм су пропратиле и заменица градоначелника Љиљана Тица и члан Градског већа за област културе и образовања Анита Стојаков.

У просторијама Градске управе, 8. јула, заменица градоначелнила Љиљана Тица и већница Анита Стојаков уприличиле су пријем за аташеа за културу Амбасаде Аустрије Адријана Фајкса, током ког су разговарали о могућностима за успостављање будуће сарадње.