СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА: ПОДРШКА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ПОЛИТИКЕ И ПОЛИТИКЕ РУРАЛНОГ РАЗВОЈА

Градско веће града Сомбора данас је одржало 91. седницу на чијем дневном реду се нашло 18 тачака.

Између осталог, чланови Градског већа дали су сагласност на посебне програме коришћења средстава за Јавно комунално предузеће „Водовод“ Бездан и Јавно комунално предузеће „Зеленило“ Сомбор, за 2022. годину. ЈКП „Водовод“ средства у укупном износу од  5.300.000,00 динара користиће за сервис постројења у Бездану, а ЈКП “Зеленило” Сомбор средства у износу од 5.000.000,00 динара користиће за набавку опреме која ће скужити за одржавање јавних зелених површина.

Градско веће прихватило је понуду ЈКП „Простор“ Сомбор за израду урбанистичког пројекта за изградњу државног пута I Б реда (брзе саобраћајнице) на територији општине Кула – деоница: од административне границе са градом Сомбором до административне границе са општином Врбас.  Град Сомбор је са Oпштином Кула потписао Споразум о сарадњи поводом израде урбанистичког пројекта за изградњу државног пута I Б реда (брзе саобраћајнице) на територији општине Кула, а средства за израду урбанистичког пројекта обезбедила је Општина Кула.

На 91. седници прихваћен је Предлог програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за Град Сомбор за 2022. годину, који ће се наћи пред одборницима на некој од наредних седница Скупштине града. Овим програмом планирано је да се путем конкурса подржи развој пчеларства и узгој лаванде. Пољопривредна газдинства која се баве узгојем пчела и производњом меда, подржаће се путем конкурса за набавку нових пчелињих друштава и опреме за пчеларство, за шта је опредељен укупан износ од  1.500.000,00 динара. Путем конкурса подржаће се и лица која су заинтересована да се баве узгојем и прерадом лаванде на територији града Сомбора у 2022. години, за шта су предвиђена укупна средства у износу од 500.000,00 динара која ће се утрошити за набавку садница лаванде.

Градско веће одобрило је Предлог решења о образовању комисије за спровођење поступка јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини – лицитација за 2022. годину, као и Предлог решења о образовању комисије за израду предлога годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта Града Сомбора за 2023. годину. О овим предлозима одлучиваће се на некој од наредних седница Скупштине града.

На данашњој седници, чланови Градског већа усвојили су и Решење о одређивању висине накнаде за закуп грађевинског земљишта у јавној својини града Сомбора које се користи у производној 2021/2022. години као пољопривредно земљиште до привођења планираној намени путем непосредне погодбе. Цена закупа се утврђује у зависности од културе и класе земљишта, а грађевинско земљиште у јавној својини града које није приведено планираној намени даваће се у закуп јавним надметањем, путем прикупљања писаних понуда путем јавног оглашавања.